GELİNGÜLLÜ BARAJI BİNLERCE FLAMİNGOYA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

16.07.2025 / Gösterim Sayısı : 237 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından 1993 yılında Yozgat’ta işletmeye alınan Gelingüllü Barajı, yaklaşık 11 yıldır flamingolara ev sahipliği yapıyor.

Barajlar, Uluslararası Ramsar Sözleşmesince benimsenen 42 tip sulak alan sınıflandırmasında yer alan yapay sulak alanlardan sayılıyor. Baraj gölleri uzun bir zaman sürecinde tabii hayatın daha elverişli şartlara kavuşmasını ve gelişmesini sağlayan sulak alanlar haline dönüşüyor. Ülkemizde başta Atatürk Barajı olmak üzere Keban, Hirfanlı, Sarıyar, Yedikır ve Karakaya Baraj gölleri biyolojik çeşitliliğin yaşandığı ve göçmen kuşların konakladığı sulak alanlara dönüşmüştü. Son yıllarda inşa edilen Hatay Reyhanlı Barajı ve Kars Barajı da göçmen kuşların konaklama, barınma, beslenme ve üreme alanları haline geldi.

Gelingüllü Barajı da son yıllarda ev sahipliği yaptığı flamingolar ile bu durumun en güncel örneğini oluşturuyor. Yozgat’ta, Kanak Çayı üzerinde 1993 yılında sulama amacıyla hizmete alınan Gelingüllü Barajı, tarımsal üretimin yanı sıra doğal yaşama da katkı sağlıyor. Gelingüllü Baraj gölü on binlerce flamingonun göç yolu üzerindeki önemli duraklarından biri haline geldi.

İlkbahar aylarında Gelingüllü Barajı’na gelen binlerce flamingodan bir kısmı kısa süreli bir konaklamanın ardından göç yolculuklarına devam ederken, önemli bir kısmı ise baraj gölünü kışlak olarak tercih ediyor. Yaklaşık 11 yıldır düzenli olarak gözlemlenen flamingolar, bölgenin biyolojik çeşitliliğine katkı sağlarken, çevre ve doğa turizmi açısından da önemli bir potansiyel sunuyor.

Flamingoların yanı sıra göç yolu üzerinde yer alan baraj gölünde turna, yabani kaz, ördek, kuğu ve pelikan gibi birçok kuş türü de kısa süreli konaklamalar yapıyor. Bu yönüyle Gelingüllü Barajı, bölge çiftçisinin su ihtiyacını karşılayan bir kaynak olmanın ötesinde, göçmen kuşlar için de kritik bir yaşam alanı olarak öne çıkıyor.

Temelden 54 metre yüksekliğe ve 270 milyon m³ su depolama hacmine sahip olan Gelingüllü Barajı, 248 bin dekar zirai arazinin sulanmasına katkı sağlayarak bölge tarımının gelişmesinde önemli rol oynamaya devam ediyor.