DİYARBAKIR ÇERMİK KALE BARAJI’NDA SU TUTULDU

1.12.2025 / Gösterim Sayısı : 117 / Arşiv

Yaklaşık 140 bin dekar araziye sulama suyu sağlayacak olan Kale Barajı’nda su tutulmaya başlandı.

DSİ, iklim değişikliği ile birlikte önemi daha da artan depolama tesislerini tamamlayarak faydaya dönüştürmeye devam ediyor. Diyarbakır’ın verimli topraklarına sulama suyu sağlayacak Kale Barajı’nda su tutulmaya başlandı. Yaklaşık 183 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olan Kale Barajı, rezervuarında biriktirdiği sular ile 139 bin 420 dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak.

Temelden 77 metre yüksekliğe sahip olan Kale Barajı ekonomiye yıllık 1,67 milyar TL katkı sağlayacak ve yaklaşık 14 bin kişiye iş imkânı yaratacak. Diyarbakır ve ülke tarımına önemli katkısı olacak Kale Barajı 1,64 Milyar TL’ye mal oldu.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Mezopotamya ile Anadolu medeniyetlerinin geçiş bölgesinde yer alan Diyarbakır'ın, yetiştirdiği ürünler ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin marka şehirlerinden, Türkiye'nin ise tarımsal üretim üslerinden biri olduğuna işaret etti.

DSİ tarafından bölgede su kaynaklarının verimli kullanılarak tarımsal sulamanın geliştirilmesi amacıyla önemli yatırım ve projelerin hayata geçirildiğini kaydeden Bakan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı, “Tesisimiz ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı uğurlu olsun. Geniş tarım arazileri ve tarımsal üretim potansiyeli ile ülkemizin üretimine güç katan Diyarbakır'ımızı yeni hayata geçireceğimiz projelerimiz ile inşallah daha da ileriye taşıyacağız."