ÇETİNTEPE BARAJI’NDA SU TUTULDU

4.08.2025 / Gösterim Sayısı : 2181 / Arşiv

Adıyaman’da inşa edilen Çetintepe Barajı, rezervuarında depolayacağı 460 milyon metreküp su ile başta tarımsal sulama olmak üzere üç farklı alanda ülkemize hizmet edecek. Bu önemli barajda su tutma işlemi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımlarıyla yapıldı.

Adıyaman’ın ve ülkemizin önemli projeleri arasında yer alan Çetintepe Barajı’nda su tutularak yatırımın faydaya dönüşmesi noktasında önemli bir eşik aşılmış oldu. Adıyaman – Göksu Araban Projesi kapsamında inşa edilen Çetintepe Barajı’nda depolanacak sular ile Kahramanmaraş ve Adıyaman illerimizde toplam 268 bin 650 dekar araziye sulama suyu sağlanacak.

Çetinetepe Barajı 116 metre yüksekliğindeki gövdesinin arkasında biriktirdiği sulardan tarımsal sulamanın yanı sıra içme suyu temini ve enerji üretimi maksadıyla da faydalanılacak. Çetintepe Barajı, Düzbağ İçmesuyu Projesi’nin su kaynağı olan Düzbağ Barajı inşa edilene kadar, bu projenin su kaynağı olacak. Baraj ayrıca yıllık yaklaşık 24 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisi üretimi de gerçekleştirecek.

Öte yandan Çetintepe Barajı konumu itibarıyla Kartalkaya Barajı’na cazibe ile su aktarılabilecek. Bu sayede ihtiyaç halinde havzalar arası su aktarımı gerçekleştirilerek; 20 bin hektar araziye sulama suyu ve Gaziantep iline içme suyu temin eden Kartalkaya Barajı takviye edilebilecek. Bu sayede hem Gaziantep ilinin içme suyu arz emniyetine katkı sağlanacak hem de özellikle yağışlı yıllarda Kartalkaya Barajı sulamaları takviye edilerek Kartalkaya sulama sahasında ikinci ürün yetiştirilmesine katkı sağlanmış olacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Su hayattır.’ sözünden ilham alıyoruz”

Çetintepe Barajı’nda açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Türkiye'nin, Akdeniz Havzası’nda olması nedeniyle iklim krizinden en çok etkilenen ve su stresi çeken ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Su hayattır." sözünden ilham alınarak ülkenin dört bir yanında başlatılan su ve sulama yatırımlarının tüm hızıyla sürdüğünü kaydeden Bakan Yumaklı, DSİ'nin, faaliyette bulunduğu sürede, Türkiye'nin dört bir tarafında 5,4 trilyon liralık yatırımla 18 bin 168 eseri hayata geçirdiğini aktardı.

DSİ'nin hizmete aldığı eserlerin yüzde 60'ının son 23 yılda yapıldığını belirten Bakan Yumaklı, ülkemize son 23 yılda vizyoner bir yaklaşımla 3,4 trilyon liralık yatırımla 11 bine yakın eser kazandırıldığını vurguladı. Bakan Yumaklı sözlerine şöyle devam etti, “Bu çalışma ve eserlerden birkaç tanesini bu vesileyle belirtmek istiyorum. 2002 yılına kadar 504 depolama tesisi varken, son 23 yılda 1298 depolama tesisi oluşturuldu. Yani barajlar, göletler ve diğerleri... Böylece depolama kapasitemiz 133 milyar metreküpten, yüzde 38'lik artışla 183,4 milyar metreküpe yükselmiş oldu. 2028 yılına kadar bu kapasiteyi 9,5 milyar metreküp daha artıracağız inşallah. Şehirlerimizin uzun vadeli su problemleri, içme suyu problemlerini de çözdük, çözmeye devam ediyoruz"

“Çetintepe Barajı tamamen cazibeyle faaliyetlerini yürütecek”

Su tutulan Çetintepe Barajı ile alakalı da açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, Göksu-Araban Projesi kapsamında Çetintepe Barajı ile üç ilde toplam 600 bin dekar arazinin sulanacağını ve öncelikli olarak Adıyaman'da yer alan 220 bin dekarlık arazinin sulanması için gerekli çalışmalara başlanacağını kaydetti. Bakan Yumaklı Çetintepe Barajı ile alakalı şu ifadeleri kullandı, "Bu barajda 460 milyon metreküplük suyu depolamış olacağız. Ayrıca Çetintepe Barajı Can Suyu HES projesiyle yıllık 24 milyon kilovatsaatlik bir enerji üretimini de sağlamış olacağız inşallah. Baraj başlangıçta sulama için yapılmış, planlanmış olsa da bugün fonksiyonları çeşitlendirilerek, sulama, içme suyu ve enerji maksatlarına da hizmet edilmesi şeklinde revize edilmiş oldu. Çetintepe Barajı'nın çok başka bir özelliği var. Son olarak bunu da söyleyeyim, tamamen cazibeyle faaliyetlerini yürütecek. Yani herhangi bir şekilde bir enerji ihtiyacına ihtiyaç duymayacak. Bu da elbette hem içme suyu hem enerji hem de sulamada büyük bir tasarrufu bizlere getirmiş olacak."